O stravování a zdravém životě

Mariana Halmanová



Výživové Centrum

Mgr. Mariana Halmanová

Email: halmanovam@seznam.cz

Tel: +420 775 377 054


halmanovam@seznam.cz

Jídelníček podle krevních skupin

31.07.2015 09:20

Každému z nás byla dána do vínku jedna ze čtyř krevních skupin, ta je určena geneticky a zdědili jsme ji po rodičích. Již od pradávna je známé, že každá krevní skupina je jiná a její nositelé jsou náchylnější ke konkrétním typům nemocí a zároveň mají rozdílné dispozice k trávení konkrétních druhů potravin. Rozeznáváme krevní skupiny 0, A, B a AB.

Krevní skupina 0 je nejstarší a nejrozšířenější, zrodila se v Africe a dodnes je zde zastoupena většinově. „Nulky“ mají dobrý imunitní systém a metabolismus. Jedná se o silné jedince s přirozenou ochranou proti infekcím. Na druhou stranu mohou být náchylní k problémům se štítnou žlázou, k poruchám srážení krve, zánětlivým onemocněním, alergiím a vředům. Krevní skupina 0 má celkově kyselejší prostředí trávicího traktu, a tak tráví ze všech skupin nejlépe bílkoviny včetně masa a mléčných výrobků. Na druhou stranu nulky špatně tráví luštěniny, pšenici, kapustu, květák a zelí. To jsou potraviny, které zástupci této skupiny špatně zpracovávají, cítí se po nich těžko a komplikují tak dokonalé spalování tuků a sacharidů, což může zhoršovat redukci.

Druhou nejrozšířenější skupinou v evropském prostředí je krevní skupina A. Pochází z oblasti Středního východu a Asie a je charakteristická zemědělským způsobem života. Nositelé této skupiny tráví velmi dobře rostlinnou stravu a obecně se z ní rekrutuje nejvíce vegetariánů a veganů. „Áčka“ se velmi dobře přizpůsobují změnám, trpí však na citlivější imunitu, což vede k větší náchylnosti ke kardiovaskulárním chorobám, cukrovce nebo onemocnění jater a žlučníku. Mezi ideální potraviny pro tuto skupinu se zdají být všechny rostlinné produkty, ryby, tofu, sója, ořechy, káva a víno. Naopak mezi nevhodné můžeme zařadit tučné živočišné potraviny, které tato skupina nedokonale pálí a ukládá tak větší množství tuku, což může vést k nadváze.

Krevní skupina B k nám pochází z Himalájí, kde byla vystavena velkým nárokům na organismus a vypěstovala si tak vysokou odolnost. Důležitou součástí stravy jsou pro „béčkaře“ fermentované výrobky, jako jogurty, kefír, atd. Nositelé této krevní skupiny mají silný imunitní a trávicí systém a jsou nejvíce přizpůsobeni všem druhům potravy. Při redukci by měli snížit příjem živočišných tuků a luštěnin, se kterými mohou mít problém při trávení.

Poslední, a nejméně rozšířenou, je krevní skupina AB, kterou nosí jen asi 5% obyvatel naší planety. Ta představuje to nejlepší ze skupin A a B a pro její nositele je vhodná vyvážená strava. Její nositelé mají silný imunitní systém a mohou konzumovat jak živočišnou, tak rostlinnou stravu ve vyváženém poměru.