O stravování a zdravém životě



Výživové Centrum

Mgr. Mariana Halmanová

Email: info@vyzivovecentrum.cz

Tel: +420 775 377 054


Diskuze: Co nejíst v těhotenství

Re: Pálení žáhy

Výživové Centrum 23.06.2015
Dobrý den, pálení žáhy je jeden z neduhů, kterému musí v těhotenství čelit celá řada žen. Obecně jím trpí až polovina těhotných. Pálení žáhy je v tomto období způsobeno těhotenským hormonem progesteronem, díky němu je snížena mobilita žaludku a dochází k tzv. refluxu, čili návratu obsahu žaludku zpět do jícnu, což způsobuje nepříjemné pálení.
Preventivně pomáhá rozdělit si jídlo na malé porce a jíst pravidelně, nepřejídat se. Vyhýbat se přílišné konzumaci masa, mléka a sladkostí. Pokud již k pálení žáhy dojde, tak obecně platí, že kyselé prostředí velmi dobře neutralizuje citronová šťáva (např. voda s citronem). Můžete se to pro jeho kyselou chut zdát nelogické, ale ve faktu se jedná o zásaditou potravinu. Jako další pomocníky můžete volit např. ocet, mrkev, jablko, bylinkový čaj, atd.
Z léčiv volte ta, která spadají do skupiny antacidy.