O stravování a zdravém životě

Mariana Halmanová



Výživové Centrum

Mgr. Mariana Halmanová

Email: halmanovam@seznam.cz

Tel: +420 775 377 054


halmanovam@seznam.cz

Přihlášení na seminář

Vyplňte prosím níže uvedené údaje:

Váhový přírůstek v těhotenství

03.06.2015 15:28

Váhový přírůstek v těhotenstvíkolik přibrat v těhotenství, optimální váhový přírůstek, nadváha v těhotensví, jídelníček těhotných

Během těhotenství dochází ke zvýšeným nárokům na metabolismus matky. Musí být zabezpečeny energetické a nutriční nároky plodu a nově vzniklých orgánů. Zároveň se také tělo připravuje na období laktace. Metabolická účinnost matky se zvyšuje, vytváří se placenta, která produkuje hormony ovlivňující metabolismus živin. Mluvíme zejména o změně metabolické rychlosti a vyšším vstřebávání živin a vody ve střevě, což snižuje ztrátu živin při průchodu trávicím traktem (tento fakt je jedním z aspektů způsobujících zácpu).

První polovina těhotenství s sebou zpravidla přináší přípravu na rychlý fetální vývoj dítěte a ve druhé polovině těhotenství se zvyšuje rychlost bazálního metabolismu až o 60%. V porovnání s ostatními živočichy ale můžeme říci, že u člověka je rychlost růstu plodu poměrně pomalá, což neklade každodenní vysoké nároky na zvýšení energetického příjmu matky. Jednoduše řečeno se umí tělo připravit na náhlou potřebu energie a pracuje s jejím uvolňováním.

Průměrný váhový přírůstek během těhotenství je 12,5kg u žen, které jsou dobře živené a netrpěly před otěhotněním nadváhou ani podváhou. Následující tabulka nám ukazuje složení váhového přírůstku.

 

Plod

3400g

Placenta

650g

Děloha

970g

Prsní tkán

405g

Amniová tekutina

800g

Zvýšení krevní plazmy

1450g

Zvýšení vody v těle

1480g

Zvýšení tukové tkáně matky

3345g

Celkem

12500g

(tabulka převzata: Dana Muller, Výživa těhotných a kojících žen, str. 46)

Nedostatečná výživa může způsobit nízkou porodní váhu dítěte, což s sebou může v budoucnu nést i jeho vyšší náchyvlost k nemocem. Hlavním smyslem zdravé a pestré výživy matky je zajištění optimálního vývoje plodu a zajištění dobrého nutričního stavu matky. Rozhodně zde ovšem neplatí rčení, že „těhotná maminka má jíst za dva“. Doporučené navýšení denní dávky u dospělé a zdravé ženy se pohybuje mezi 180kcal a 300kcal denně. Tuto hodnotu uvádějí mezinárodní výživové organizace, přičemž některé považují navýšení kalorického příjmu za vhodné dokonce až ve třetím trimestru.

Z uvedeného nám tedy vychází, že energetický nárůst živin není tak zásadní jako jejich kvalita a pestrost, která zajištuje plnohodnotný vývoj plodu. O tom, jaké potraviny by budoucí maminka měla zařadit do jídelníčku a které naopak vynechat si povíme v následujícím článku.