O stravování a zdravém životě

Mariana Halmanová



Výživové Centrum

Mgr. Mariana Halmanová

Email: halmanovam@seznam.cz

Tel: +420 775 377 054


halmanovam@seznam.cz

Objednejte se online

Výživa těhotných žen

07.05.2014 12:35

výživa těhotných ženBěhem těhotenství dochází v těle k ředě fyziologických a hormonálních změn, což může způsobovat změny chutí, nálad a pochopitelně i pohybové obtíže (zejména v pozdějším stádiu těhotenství). I přesto, že se musíme potýkat s nemalou řádkou změn, je důležité si uvědomit, že těhotenství není nemoc ani výmluva pro nadměrný příjem potravin. Příjem tuků by během těhotenství neměl překročit 30-35% denního energetického příjmu. Miminku samozřejmě dopřejeme potřebné živiny a některé i zvýšíme, nejdříve si ale povíme, jaké složky potravy je třeba naopak snížit. Nastávajícím maminkám doporučujeme snížit příjem živočišných tuků na úkor kvalitních rostlinných tuků. Dále je třeba snížit příjem cholesterolu, jednoduchých cukrů, kuchyňské soli a naprosto vyřadit alkohol a kouření. Tyto složky nejen, že škodí miminku, ale nedělají dobře ani mamince. Sůl zadržuje vodu v těle a zvyšuje krevní tlak, cholesterol a živočišné tuky působí nepříznivě na kardiovaskulární systém a mohou představovat rizikový faktor.

V těhotenství se doporučuje zvýšit příjem vitaminových a ochranných látek, jako je např. kyselina askorbová (vit. C), karoteny, vit. E a minerály jako Se, Zn, Ca, J, Cr.  Stejně důležitý je zvýšený příjem vlákniny, ovoce a zeleniny, celozrnných produktů a kvalitních bílkovin.

Nezapomínejte myslet i na pitný režim, vyhýbat se tekutinám s kofeinem a podporovat příjem vody a ovocných šťáv. Denně by měly maminky vypít až 2,5l tekutiny.

Již na začátku těhotenství zvyšte příjem kyseliny listové, která podporuje zahnízdění vajíčka a redukuje riziko potratů a vrozených rozštěpových vad. Nejdůležitějšími zdroji kyseliny listrové je listová zelenina, pomerančová šťáva, mandle, pšeničné zrno a sója. Pokud trpíte těhotenskými nevolnostmi, tak doporučuji suplementovat vitamin B6, který působí pozitivně obzvláště na začátku těhotenství. Myslete na zvýšení vápníku ve formě mléčných výrobků a masa. Dostatek vápníku budete potřebovat i po porodu, až budete kojit.  Jako prevenci před hyperfunkcí štítné žlázy navyšte příjem jodu. A v neposlední řadě je třeba dbát na zvýšený příjem hořčíku, který působí jako prevence opoždění plodu, potratu a tlumí nervové podráždění.

Nezapomínejte, že základem je vždy pestrá a pravidelná strava po celou dobu těhotenství. Hladovění nebo diety v něm nemají místo. Vaše miminko bude spokojené, když i Vy budete spokojená a zdravá.